Mi is pontosan az antioxidáns? Mik azok a szabad gyökök? Milyen hatással vannak az egészségünkre?
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az antioxidánsok jót tesznek az egészségnek, a szabad gyökök pedig nem. Ahhoz, hogy egy anyag antioxidánsnak minősüljön hatástalanítania kell a szabad gyököket.
Leegyszerűsítve az antioxidánsok elnevezést, mindenki számára érthetően: megvédi a szervezetünket és más dolgokat attól a folyamattól, amelyet oxidációnak hívunk. A legjobb példa erre a folyamatra, amikor a vas rozsdásodik, vagy a vaj megavasodik. Az oxigén, amely alapvetően szükséges az élethez egy nagyon reaktív elem. A vassal tehát reakciója során rozsdát képez, és amikor a vajban lévő zsírt oxidálja, az megavasodik. Hasonló folyamat játszódik le szervezetünkben is.
A leginkább ismert ilyen anyagok a C- és az E-vitamin, béta-karotin, lutein és a likopin, karotinoidok Színes legfőképpen a zöld, narancssárga, vörös gyümölcsökben, zöldségekben találhatjuk meg őket.
Elengedhetetlen anyagok
• Az ásványi anyagok önmagukban nem antioxidánsok, de elengedhetetlenül fontosak a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez. Az ásványok közül a legfontosabb a szelén, a vas a réz, a cink és a mangán.
• Speciális növényi hatóanyagok, leggyakoribb képviselőik a flavonoidok és a polifenolok csoportjai, védőhatásukat elsősorban azáltal fejtik ki, hogy elősegítik az egyéb gyökfogók működését.
A flavonoidok szerepe szerteágazó: immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak, gátolják a daganatok növekedését, csökkentik az asztma és az allergia kialakulásának esélyét; májvédők, vírus- és baktériumellenesek, és kedvező hatással vannak a szívre és az érrendszerre is. A flavonoidok kedvező hatásukat leginkább más antioxidánsokkal együtt – A-, C-, E-vitamin – fejtik ki, emiatt sokkal hasznosabb, ha ezeket élő forrásokból, növényekből „szerezzük be”.
Az antioxidáns-hiány és a betegségek
A következő néhány betegséghez hozzájárul az antioxidáns-hiány:
• bizonyos rákfajták: tüdő-, mell-, bőr-, prosztata-, béldaganat, különösen dohányzás esetén
• érelmeszesedés, érrendszeri betegségek
• Parkinson-kór, Alzheimer-kór
• asztma, allergia
• reumás artritisz – ízületi gyulladás
• csontritkulás
• csökkent ellenálló képesség
• látásgyengülés, hályogképződés
• agyvérzés, szívinfarktus
• cukorbetegség
• krónikus fáradtság.
Télen, nyáron fogyasszunk ezekből naponta minimum egyszer 100g ot. Ha télen nincs más gyümölcs, válasszuk az aszalványokat valamint a fenséges céklát, lilahagymát, sütőtököt és miegymást.
Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és gerincjavító jóga oktató, Személyi edz
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com